Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της «Φιλοτελικής Λέσβου»


Κυκλοφόρησε το 257ο τεύχος της «Φιλοτελικής Λέσβου» που εκδίδει η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου, η οποία πρόσφατα συμπλήρωσε 50 χρόνια ζωής.

Το τεύχος φιλοξενεί αφιέρωμα σε βρετανικούς πίνακες ζωγραφικής, όπως του Λάουρι, που έγινε γραμματόσημο και απεικονίζει μια ιστορία «Φεύγοντας από το σχολείο» εκδιδόμενο το 1968.

Ο Δημήτρης Περδίκης γράφει για ένα από τα πιο θρυλικά γραμματόσημα στον κόσμο, το μοναδικό «one-cent magenta» τής Βρετανικής Γουιάνας, τού 1856, το οποίο δημοπρατήθηκε τον περασμένο Ιούνιο για το ποσό-ρεκόρ των 9,48 εκατ. δολλαρίων.

Επίσης στο περιοδικό ανατρέχει κανείς στη μεγάλη εκδήλωση μνήμης που έγινε στην Πλατεία Κοτζιά στην Αθήνα, από τα ΕΛΤΑ, προς τιμή της μεγάλης απεργίας το 1942 των εργαζόμενων στα Ταχυδρομεία - Τηλεφωνεία - Τηλεγραφεία, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί η εκδήλωση που αναφέρεται στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στο Ταχυδρομικό και Φιλοτελικό Μουσείο.

Ο Παντελής Λεούσης συνεχίζει το αφιέρωμα στο θεματικό φιλοτελισμό, αναφερόμενος στα γραμματόσημα του αεροπορικού ταχυδρομείου, αυτά του επείγοντος ταχυδρομείου και της κοινωνικής πρόνοιας.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η βιβλιοπαρουσίαση της «Παλιάς Μυτιλήνης» του Στρατή Αναγνώστου, αλλά και άρθρο του συγγραφέα, στη συνέχεια, για τις πρώτες αεροπορικές πτήσεις των ΤΑΕ (Τεχνικαί Αεροπορικαί Εκμεταλλεύσεις) το 1946.

Δεν απουσιάζει πρόταση από το Σωκράτη Μάκρα για την ανάπτυξη του φιλοτελισμού στην εκπαίδευση, αναφορά στην τρίτη θέση που κατέκτησε η Ελλάδα στο διαδικτυακό Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Γραμματόσημου, την 4η Τοπική Έκθεση Γραμματόσημου και Φιλοτελικών Ντοκουμέντων, αλλά και ποικίλης ύλης άρθρα για την Aegean Regatta και τα 80 χρόνια από το θάνατο του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.