Αναζήτηση φιλοτελικών απαντήσεων με βάση τη σύγχρονη Ψηφιακή Τεχνολογία.

Μπορεί η σύγχρονη Ψηφιακή Τεχνολογία να έρθει συμπαραστάτης στις προσπάθειες των Φιλοτελιστών στην επίπονη και απαιτητική εργασία της κατάταξης των γραμματοσήμων της Μεγάλης Κεφαλής του Ερμή (ΜΚΕ);
Στο ερώτημα αυτό απάντησε ο συλλέκτης και μελετητής των ΜΚΕ Δημήτρης Παπίτσης στην τηλεσυνάντηση της  Δευτέρας 2 Μαϊου, που διοργάνωσε η Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία στο πλαίσιο σειράς παρόμοιων ανοικτών  συναντήσεων μελών και φίλων της.
Ο Δημήτρης Παπίτσης (ΔΠ) προχώρησε σε μια άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση, την οποία παρακολούθησε πληθώρα αφοσιωμένων στα ΜΚΕ και όχι μόνο συλλεκτών, με θέμα «“Κατάταξη Μεγάλων Κεφαλών του Ερμή με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης”.
Πρόκειται για μια εφαρμογή την οποία δημιούργησε ο ίδιος και βασίζεται στη συγκρότηση μιας εξειδικευμένης βάσης δεδομένων με τα χαρακτηριστικά κάθε αποδεκτής μέχρι σήμερα «έκδοσης» των ΜΚΕ. Απαιτείται, πιο συγκεκριμένα, η εισαγωγή  τουλάχιστον 15 αξιών από μια συγκεκριμένη έκδοση Μ.Κ.Ε (σκανάρωντας τα αντίστοιχα γραμματόσημα), προκειμένου να αποκτηθεί μια αξιόπιστη βάση. Όταν σε αυτή τη βάση δεδομένων γίνει εισαγωγή άλλου (πέρα των 15 αναγκαίων) γραμματοσήμου Μ.Κ.Ε της ίδιας έκδοσης και αξίας,  το εκπαιδευμένο σύστημα – χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες της βάσης – «συμπεραίνει» εάν η νεοεισαχθείσα Μ.Κ.Ε μπορεί και με τι ποσοστό βεβαιότητας να καταταχθεί στη συγκεκριμένη έκδοση ή όχι.
Τα πρώτα συμπεράσματα της φιλόδοξης αυτής προσπάθειες είναι άκρως ενθαρρυντικά και πολλά υποσχόμενα. Σύσσωμος ο φιλοτελικός κόσμος αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τη συνέχεια αυτής της καινοτομίας, για την οποία αξίζουν συγχαρητήρια στο δημιουργό της. Πολύ περισσότερο, όταν κανείς δεν είναι σε θέση να κάνει πρόβλεψη για το που μπορεί να μας οδηγήσει αυτή η πρωτοπόρος ιδέα (πχ. στον εντοπισμό πλαστών σφραγίδων κ.ά.).

2 thoughts on “Αναζήτηση φιλοτελικών απαντήσεων με βάση τη σύγχρονη Ψηφιακή Τεχνολογία.

  1. Είναι προφανώς μια εξαιρετικά φιλόδοξη και ενδιαφέρουσα προσπάθεια!
    Είδαμε στην παρουσίαση του Δημήτρη αποτελέσματα ύστερα από “εκμάθηση” της εφαρμογής με 2 μόνο “αριθμούς” Μεγάλης Κεφαλής (20 λεπτα, κακέκτυπα και επιμελημένα προσωρινά Αθηνών).
    Χρειάζεται εισαγωγή πολλών ακόμα αριθμών των 20 λέπτων (x15 αντίτυπα έκαστος) και νέα προσπάθεια αναγνώρισης για να δούμε αν το αποτέλεσμα θα είναι ενθαρρυντικό.
    Μακάρι να μπορούσε κανείς να επιμορφώσει την εφαρμογή και με λίγη από τη διαίσθηση του γνώστη Μεγαλοκεφαλά…

  2. Συγχαρητήρια φίλε Δημήτρη για την πρωτοποριακή επινόηση που είχες να εφαρμόσεις την αναγνώριση έκδοσης των Μεγάλων Κεφαλών μέσω της τεχνολογίας με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης , σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες δυσκολίες που θα ξεπεραστούν και σίγουρα θα βοηθήσουμε όλοι στέλνοντας πολλά αντίτυπα ο καθένας για την σωστή τροφοδοσία της εφαρμογής με το ανάλογο υλικό

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *