Φιλοτελική Εταιρεία Αθηνών

Η Φιλοτελική  Εταιρεία Αθηνών, πολιτιστικό και μη κερδοσκοπικό Σωματείο, ιδρύθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1937. Πρώτος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της υπήρξε ο αείμνηστος Γεώργιος Παπαστεφάνου-Προβατάκις, ο μεγάλος δωρητής του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία.

Άποψη Εντευκτηρίου «Γεωργ. Παπαστεφάνου»
Άποψη Εντευκτηρίου «Γεωργ.Παπαστεφάνου».

Σκοποί του Σωματείου είναι:

  1. Η προαγωγή και διάδοση των πολιτιστικών ιδεών.
  2. H μέσω του φιλοτελισμού επιμορφωτική και πολιτιστική καλλιέργεια των μελών με τη μεταφορά και διάδοση ιστορικών, πνευματικών, θρησκευτικών, καλλιτεχνικών και λοιπών γνώσεων.
  3. Η προβολή του πολιτιστικού, ιστορικού, καλλιτεχνικού και τουριστικού πλούτου της Ελλάδας μέσα από τα γραμματόσημα.
  4. Η ενασχόληση ιδιαίτερα των νέων στον ελεύθερο χρόνο τους με την επιμορφωτική ασχολία της συλλογής των γραμματοσήμων.
  5. Η καταγραφή και διατήρηση της Ταχυδρομικής Ιστορίας.
Γνωριμία με τον Φιλοτελισμό
Γνωριμία με τον Φιλοτελισμό.

Για την επίτευξη των σκοπών αυτών η Φιλοτελική Εταιρεία Αθηνών λειτουργεί ιδιόκτητο εντευκτήριο στην Αθήνα επί της οδού Τήνου αρ.11, διαθέτει Φιλοτελική δανειστική Βιβλιοθήκη, διοργανώνει φιλοτελικές διαλέξεις, ημερήσιες εκδρομές με σκοπό τη γνωριμία και τη σύσφιξη των σχέσεων των μελών της και  πραγματοποιεί Πανελλήνιες Φιλοτελικές Εκθέσεις στην Αθήνα και τοπικές Φιλοτελικές Εκθέσεις Νεότητας σε δήμους της Αττικής.

Μια ημερήσια Εκδρομή
Μια ημερήσια Εκδρομή.

Η Φιλοτελική Εταιρεία Αθηνών έχει οργανώσει Πανελλήνιες Εκθέσεις Γραμματοσήμων σε μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας και στις αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.  Επίσης κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με Δήμους της Αττικής και έχει οργανώσει τοπικές Εκθέσεις (Νέα Χαλκηδόνα Αττικής τα έτη 1988, 1992, 1993 κ.ά. με τελευταία την «ΕΡΜΗΣ 2017» για την επέτειο των 80 της χρόνων.

80 Χρόνια ΦΕΑ. Άποψη της Έκθεσης «ΕΡΜΗΣ 2017»
80 Χρόνια ΦΕΑ. Άποψη της Έκθεσης «ΕΡΜΗΣ 2017».

Διάλεξη «Ταχ. Ιστορία Ανατολικής Θράκης» από τον Νίκο Καρδασιλάρη
Διάλεξη «Ταχ. Ιστορία Ανατολικής Θράκης» από τον Νίκο Καρδασιλάρη.

Η ΦΕΑ κυκλοφορεί με μεγάλη επιτυχία το «ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟ», μηνιαίο περιοδικό, που διανέμεται δωρεάν προς τα μέλη της και τα Φιλοτελικά σωματεία της χώρας μας.

Το 1978 στη μνήμη του αειμνήστου Επιτίμου μέλους της Νίκου Ατζαρίτη, γνωστού Πατρινού ζωγράφου, αλλά και ειδικευμένου μελετητή της Μεγάλης Κεφαλής του Ερμού, η ΦΕΑ καθιέρωσε στη μνήμη του επιφανούς μέλους της ετήσιο Βραβείο μεταξύ των Ελλήνων φιλοτελιστών για την καλύτερη φιλοτελική μελέτη ή σε φιλοτελιστή, που έχει επιδείξει σπουδαίο φιλοτελικό έργο και είναι μεγάλη η προσφορά του στην ανάπτυξη και διάδοση του Φιλοτελισμού στη χώρα μας.

Απονομή του βραβείου «Νικ. Ατζαρίτη» στον Γεώργιο Σωτηρόπουλο
Απονομή του βραβείου «Νικ. Ατζαρίτη» στον Γεώργιο Σωτηρόπουλο.

Επίσης από το 2016 καθιέρωσε και Βραβείο στη μνήμη του αειμνήστου Επίτιμου Προέδρου της Γεωργίου Παπαστεφάνου-Προβατάκι, που απονέμεται ανά διετία  για το καλλίτερο δημοσιευμένο  άρθρο στο περιοδικό της «ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟ».

Στο άνετο εντευκτήριο του Σωματείου της ΦΕΑ οι συλλέκτες μπορούν να γνωρίσουν άλλους φιλοτελιστές, να συμπληρώσουν την συλλογή τους, να ανταλλάξουν  γραμματόσημα, να συμβουλευθούν τους καταλόγους γραμματοσήμων και να δανειστούν φιλοτελικές μελέτες από τη Βιβλιοθήκη της ΦΕΑ.

Μετά από σχετική ψηφοφορία των παρισταμένων μελών του Συμβουλίου το νέο Δι­οικητικό Συμβούλιο της ΦΕΑ συγκροτήθηκε σε σώμα για τη επόμενη διετία 2024-2026 έχει ως εξής:

ΑΝΔΡΕΙΩΤΗΣ Νικόλαος, Πρόεδρος,

ΣΤΕΦΑΝΟΥ Δημήτριος, Αντιπρόεδρος,

ΔΗΜΗΣΙΑΝΟΣ Κωνσταντίνος, Γεν. Γραμματέας,

ΧΑΒΑΤΖΑΣ Ιωάννης, Ειδ. Γραμματέας,

ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΣ Βασίλειος, Ταμίας,

ΣΤΕΦΑΝΗΣ Αθανάσιος, Βοηθός Ταμία,

ΜΠΑΜΠΛΕΚΟΣ Ηρακλής, Κοσμήτορας,

ΡΑΖΗΣ Αναστάσιος, Έφορος Α΄.

ΨΑΡΙΑΝΟΣ Ιωάννης, Έφορος Β΄.

Για πληροφορίες: http://www.fea.gr/en/home.html .

Εκδρομή της ΦΕΑ 18/05

To Σάββατο 18/05/2024 η ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ (ΦΕΑ) πραγματοποίησε την τακτική εξαμηνιαία εκδρομή της στη Βοιωτία. Συμμετείχαν τα μέλη και οι φίλοι της Φ.Ε.Α, με τις οικογένειες τους. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος και οι περισσότερες συζητήσεις των συμμετεχόντων ήταν «αναπόφευκτα» γύρω από τα φιλοτελικά μας ενδιαφέροντα.

Πρώτη στάση του εκδρομικού προγράμματος ήταν η 9ου αιώνα μονή της Παναγίας Σκριπούς εξαιρετικό δείγμα βυζαντινής ναοδομίας (εγγεγραμμένος σταυροειδής ναός με τρούλο) και ιδιαίτερες τοιχογραφίες του 12ου αιώνα, η οποία βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Ορχομενού.

Η επόμενη στάση για μία ευχάριστη συζήτηση των εκδρομέων ήταν κάτω από τον πλάτανο γειτονικού χωριού συνοδεία «αναψυκτικών» και αρτογευσία «αληθινού» ψωμιού από κοντινό ξυλόφουρνο.

Ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος δεν επέτρεψε την προσέγγιση στα Κρύα Λιβαδειάς όπου είχε προγραμματιστεί το μεσημεριανό των εκδρομέων αλλά αυτό δεν επηρέασε καθόλου την διάθεση και την όρεξη αφού το γεύμα στην Αλίαρτο, κάποτε έδρα της αγγλικής εταιρείας αποξήρανσης Κωπαΐδας, «αποζημίωσε» πλήρως τους συμμετέχοντες. Στην επιστροφή έγινε η καθιερωμένη λοταρία με την υπόσχεση των διοργανωτών της Φ.Ε.Α για το νέο εκδρομικό ραντεβού τον Σεπτέμβριο.