Ομιλία του Α. Γιαννακόπουλου «Ελληνική Διοίκησις»

Το Σάββατο 2 Ιουνίου στο εντευκτήριο της ΦΕΑ ο Αργύρης Γιαννακόπουλος πρώην Πρόεδρος της εταιρείας, μίλησε με θέμα «Ελληνική Διοίκησις» σε ευρύ φιλοτελικό ακροατήριο.

Ο ομιλητής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι επισημάνσεις είχαν «προπαγανδιστικό ρόλο» στις περιοχές που απελευθερώνονταν. Οι επισημάνσεις έγιναν σε όλες τις αξίες των Χαλκογραφικών, σε Λιθογραφικά των 1, 5, 10 & 25λ. καθώς και στο 20λ. του Ιπτάμενου Ερμή. Επισημάνσεις σε γραμματόσημα των 2 & 10λ. του Ιπτάμενου Ερμή με «Ε.Δ» είναι αναμφισβήτητα προϊόντα πλαστογραφίας. Η επισήμανση έγινε σε μαύρο, κόκκινο και καρμινόχρωμο. Για την «φύση» της καρμινόχρωμης επισήμανσης υπάρχουν διιστάμενες απόψεις.

Οι βασικές εκτυπώσεις της επισήμανσης έγιναν κυρίως σε Κέρκυρα και Θεσσαλονίκη ενώ ένας περιορισμένος αριθμός εκτυπώθηκε στην Αθήνα καθώς και στην Κρήτη.

Στον κατάλογο Hellas με συγγραφέα των σχετικών πληροφοριών για την «Ε.Δ» από τον Α. Ζέη αναφέρονται 16 τραβήγματα – εκτυπώσεις ενώ η άποψη του ομιλητή που επί σειρά ετών μελετάει την «Ε.Δ» είναι ότι τα τραβήγματα ήταν σαφώς περισσότερα.

Σημειώθηκε επίσης ότι χρησιμοποιήθηκε μιά αρκετά -για την εποχή εκείνη- κοινή γραμματοσειρά για την επισήμανση «Ελληνική Διοίκησις» και κατά συνέπεια ιδιαίτερα «εύκολη» για πλαστές επισημάνσεις.

Στην περιεκτική ομιλία του Α. Γιαννακόπουλου αναφέρθηκε η ύπαρξη ποικιλιών και ιδιαιτεροτήτων των επισημάνσεων χωρίς όμως να γίνει συγκεκριμένη αναφορά λόγω της έκτασης του θέματος.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων φιλοτελιστών για την σημαντική αυτή ομιλία σχετικά με μία από τις πλέον πολύπλοκες εκδόσεις επιβεβαιώθηκε από τα σχόλια και τις ερωτήσεις που επακολούθησαν.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *