Μνήμη Μικρασίας

ΕΚΘΕΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ

 

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ 1919-1922 Έκθεση γραμματοσήμων και τεκμηρίων για τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή με τίτλο «ΜΝΗΜΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ 2022» συνδιοργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης και η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου, με την υποστήριξη των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

 

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης από 9 ως 16 Οκτωβρίου. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν συλλογές με θέμα τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, καθώς και το προσφυγικό ζήτημα, από 16 φιλοτελιστές και συλλέκτες της Μυτιλήνης, αλλά και άλλων πόλεων της Ελλάδας. Συμμετέχουν επίσης με εκθέματα οι φορείς: 98 ΑΔΤΕ, Γενικά Αρχεία του Κράτους (Τμήμα Λέσβου), Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ). Θα εκτεθούν γραμματόσημα, ταχυδρομικές σφραγίδες, επιστολές, καρτ-ποστάλ, τηλεγραφήματα, χαρτόσημα, νομίσματα, χαρτονομίσματα, φωτογραφίες, εφημερίδες, δημόσια έγγραφα και άλλα έντυπα τεκμήρια, καθώς και αντίγραφο της Σημαίας της Μεραρχίας Αρχιπελάγους κατά την Εκστρατεία 1919-1922.

 

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου και ώρα 11.00 π.μ. Η έκθεση θα λειτουργήσει ως εξής: Δευτέρα, Τετάρτη: 9:00-13:00 και 18:00-20:00. Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 9:00-13:00. Σάββατο, Κυριακή: 10:00-13:00. Μέλη της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου θα βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης για ξενάγηση στα εκθέματα και ενημέρωση για το γραμματόσημο και τον Φιλοτελισμό. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Με την ευκαιρία της έκθεσης η ΦΕΛ θα εκδώσει προσωπικό γραμματόσημο με παράσταση ζωγραφικό έργο του κ. Κώστα Μανιατόπουλου (Δ/ντή Μουσείου Τεριάντ). Επίσης, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία θα χρησιμοποιήσουν ειδική αναμνηστική σφραγίδα κατά την ημέρα των εγκαινίων στο χώρο της έκθεσης. Το ταχυδρομικό κατάστημα Μυτιλήνης θα είναι ανοικτό την Κυριακή 9 Οκτωβρίου ώρες 9.00-14.00 προκειμένου φιλοτελιστές και ενδιαφερόμενοι να προμηθευτούν γραμματόσημα προς σφράγιση με την αναμνηστική σφραγίδα ή άλλα φιλοτελικά προϊόντα (όπως ενδεικτικά τη σειρά γραμματοσήμων για τους πρώτους αστικούς προσφυγικούς συνοικισμούς).

 

Διαβάστε το δελτίου τύπου των εγκαινίων της έκθεσης εδώ

Ακολουθούν στιγμιότυπα από τα εγκαίνια.

Προϊστ. ΓΑΚ κα Άννα Λιγνού

Ξενάγηση από πρόεδρο ΦΕΛ Μιχ. Βαΐτη

Κτίριο Δημοτικής Πινακοθήκης

Κόψιμο κορδέλας εγκαινίων

Εκθέματα 5

Εκθέματα 4

Εκθέματα 3

Εκθέματα 2

Εκθέματα 1

Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Ευστρ. Κύτελης

Γεν. Γραμ. ΦΕΛ κ. Γιωργ. Γουγούλας

Αφίσα έκθεσης

Αρχές

Άποψη 4

Άποψη 3

Άποψη 2

Άποψη 1

Αντιπρόεδρος ΦΕΛ κ. Στρ. Αναγνώστου

Σφράγιση με αναμνηστική σφραγίδα (Παντ. Σκύλος)

Προέδρος ΦΕΛ κ. Μιχ. Βαΐτης

 

Διαβάστε την ανακοίνωση για τους εκθέτες, και τα εκθέματα εδώ.